Nieuwbouw Spinoza20First

Op de plek van de parkeergarage van de voormalige Bijlmer Bajes werken wij aan een prachtig project onder de naam ‘Spinoza20First’. Het project is onderdeel van de transitie van het Bajeskwartier naar een duurzame en groene buurt voor wonen, werken, leren en recreëren in de gemeente Amsterdam. In opdracht van de gemeente Amsterdam bouwen wij een nieuwe school met sporthal en jongerencentrum (oppervlakte van circa 11.000 m2).

Met een compact en efficiënt ontwerp maken we voor deze uitdagende 3-in-1 opgave optimaal gebruik van de beschikbare kavel. De functionele sporthal heeft een sterke koppeling met de school, maar kan ook afzonderlijk gebruikt worden. Het jongerencentrum op de begane grond van de sporthal heeft een prominente plek in het gebouw en is flexibel indeelbaar.

Het Bajes Kwartier wil de impact van de nieuwbouw op het klimaat tot nul reduceren. Door de toepassing van betongranulaat, een hoogwaardige thermische schil, lage temperatuur vloer-/ luchtverwarming, CO2-gestuurde ventilatie en PV-panelen is het ontwerp voor Spinoza20First bijzonder duurzaam (BENG). De school, sporthal en jongerencentrum worden aangesloten op de warmte-koude-opslag van het Bajes Kwartier.

Vanuit de directe omgeving kijken de gebruikers uit op het dak van Spinoza20First. Het dak is deels vormgegeven als schoolplein en deels als daktuin met intensief groen. De beplanting draagt bij aan de biodiversiteit in het gebied én aan een goede waterhuishouding.

De uitdaging op dit project zit hem onder andere in de complexiteit van de omgeving. Materiaal dient ‘just-in-time’ te worden aangeleverd, vanwege de beperkte opslagruimte. In december 2020 zijn we begonnen met het inrichten van het bouwterrein. Tot februari 2020 zullen de heiwerkzaamheden worden uitgevoerd, waarna we verder zullen gaan met de betonwerkzaamheden ten behoeve van de fundering. Vervolgens zal gestart worden met het opbouwen van het stalen skelet, en het aanbrengen van kanaalplaatvloeren en prefab trappen. Uitdagend hierbij is wederom de beperkte ruimte. Door middel van twee in het gebouw staande torenkranen zullen de werkzaamheden worden uitgevoerd. Gedurende het gehele bouwproces lopen de installatiewerkzeemheden door, deze worden uitgevoerd door Klein Poelhuis.

De oplevering staat gepland voor eind maart 2022.

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2