Brug 203 Zaandam

In opdracht van gemeente Zaanstad vervangen wij brug 203 te Zaandam. De brug is de laatste van drie bruggen over de Dijksloot in de Russische buurt van Zaanstad die vervangen moet worden. De constructie van de brug dateert uit circa 1910 en voldoet niet meer aan de huidige constructienormen.

De projectlocatie is gelegen in binnenstedelijk gebied en wordt omringd door zettingsgevoelige gebouwen. Vanzelfsprekend brengt dit diverse uitdagingen met zich mee. Zo dient er rekening te worden gehouden met omwonenden en wordt uitvoeringsmethodiek op de omgeving aangepast . Gezien de kleine oppervlakte van het bouwterrein is het ketenpark elders gesitueerd. Tevens zijn aanvoerroutes en losmogelijkheden beperkt. Kortom, we werken op klein formaat.

In juli 2020 zijn we gestart met de werkzaamheden. Allereerst zijn de aanwezige kabels en leidingen omgelegd, waarna de bestaande brug kon worden gesloopt. Een gedeelte van het metselwerk blijft gehandhaafd en dient in de nieuwe constructie als grondkering. Vanwege het slopen in een bewoonde omgeving vindt permanent monitoring plaats. Tevens is gesloopt door middel van het inzagen en boren van het metselwerk, waardoor stof- en geluidsoverlast is beperkt. Vervolgens is gestart met de paalfundering, welke bestaat uit 41 LEKA palen. Deze worden al schroevend de grond ingedraaid, waardoor de trillingshinder beperkt blijft. Daarna kan de nieuwe constructie worden gebouwd. Deze bestaat onder andere uit in het werk gestort beton en prefab betonnen schorten bekleed met nieuw metselwerk. Vervolgens kan het dek worden gerealiseerd, welke bestaat uit prefab betonnen liggers. Als laatste zal de brug worden afgewerkt, zoals de plaatsing van het leuningwerk en het realiseren van twee bordessen.

De oplevering staat gepland voor juli 2021.

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2